lauantai 28. huhtikuuta 2012

Täytetyt leipäkääröt


Olen tehnyt näitä leipiä jo muutaman kerran, eivätkä kyllä kauaa ehdi kaapissa vanheta ennenkuin katoavat parempiin suihin! Melko terveellistä herkuteltavaa, ainakin jos ei niin tuijoteta tuota juuston määrää ;) Ohje napattu Pirkka -lehdestä.

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
3 dl grahamjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
½ dl rypsiöljyä
Täyte:
vajaa 1 dl sinappia
250 g esim. arkijuustoa
250 g saunapalvikinkkuviipaleita
Pinnalle:
1 muna
auringonkukan siemeniä

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Sekoita joukkoon siirappi, suola, grahamjauhot ja kaurahiutaleet. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja lisää rasva alustamisen loppuvaiheessa. Kohota noin puoli tuntia.
Jaa taikina kahteen osaan, ja kauli kumpikin osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi (30x40cm). Levitä levyille sinappia ohut kerros. Peitä levyt kauttaaltaan juustosiivuilla, ja levitä niiden päälle kinkkuviipaleet. 
Kääri levyt kääretortun tapaan rullalle ja nosta pellille. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle auringonkukan siemeniä. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 20 - 25 minuuttia.

Tulinen tomaattikeitto


Ollaan viime aikoina yritetty keventää vähän ruokavaliota ja muuttaa sitä vähän kasvispainotteisemmaksi. Tuloksena erittäin hyviä ja erittäin huonoja kokeiluja. Tämä keitto lukeutuu ehdottomasti tuohon ensin mainittuun ryhmään, ja tulee varmasti olemaan ruokalistallamme jatkossakin! Tästä määrästä tulee kahdelle reilusti tai neljälle sopivasti. Ja maistuu muuten kaikkea kasvispitoista vierastavalle miehellekin ;)
 
1 sipuli
1-3 kynttä valkosipulia oman maun mukaan
öljyä
2 prk yrttimaustettua tomaattimurskaa (a' 370 g)
1 prk Go Green punaisia linssejä (a' 380 g)
ripaus suolaa
tabascoa tai chilimaustetta

Kuullota hienonnetut sipulit kattilassa tilkassa öljyä. Kaada linssit lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Lisää kattilaan tomaattimurska, linssit ja mausteet. Kiehauta ja anna hautua mielellään ainakin 30 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi patongin tai muun hyvän leivän kera!

Sokerisuukot


Tämä viikko on mennyt aika lailla keittiössä hääriessä, ja leivonnaisia on tainnut syntyä suurinpiirtein viittätoista eri sorttia! Upouusi keittiö houkuttelee leipomaan, mutta onneksi vieraitakin on käynyt kiitettävästi, ettei ole tarvinnut omaan napaan ihan kaikkea ahtaa ;)

Nämä sokerisuukot on mukavaa vaihtelua peruspulliin, ja sopivat vappuun täydellisesti! Ohjeella tulee vajaa 30 suukkoa.

5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 pala (50 g) hiivaa
1 tl suolaa
950 g vehnäjauhoja
150 g voita
Pinnalle:
30 g voita
sokeria

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon sokeri, kardemumma, hiiva ja suola. Lisää puolet jauhoista ja sekoita taikinaa voimakkaasti. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot ja alusta kimmoisa taikina. Peitä ja kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikina pikkupulliksi ja aseta pullat paperivuokiin. Peitä ja kohota. Paista uunissa 200 asteessa noin 12–15 minuuttia.

Sulata voi kattilassa ja kaada sokeria kulhoon tai syvälle lautaselle. Voitele vähän jäähtyneiden pullien pinta voisulalla ja pyöräytä sokerissa. Nauti siman kanssa!

Tonnikalapiirakka


Vappuvieraille tämäkin!

Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl vettä
Täyte:
1 tlk tonnikalaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
ruohosipulia oman maun mukaan
mausteita; ripaus yrttisuolaa, mustapippuria, paprikajauhetta

Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa. Lisää voi ja nypi tasaiseksi, lisää vesi ja sekoita hyvin. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.
Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja kaada pohjan päälle. Jatka paistamista vielä 15-20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Wilhelmiinat


Nämä on ehdottomia lempikeksejäni, pakko löytyä aina kaapista.. Piti taas vapuksi tehdä iso satsi! 

200 g voita
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 keltuainen
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa
Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Lisää keltuainen samalla vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Jaa taikina neljään  osaan ja muotoile uunipellin pituisiksi tangoiksi.  Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Leikkaa viipaleiksi lämpiminä ja anna jähmettyä.

torstai 26. huhtikuuta 2012

Sima


Vielä ehtii juuri ja juuri viimeisimmätkin simankeittäjät saada keitoksensa valmiiksi vapuksi!

4 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1-2 sitruunan mehu
1/5 tl tuoretta hiivaa (noin herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle sankoon tai suureen kattilaan. Sekoita loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu joukkoon. Liuota hiiva pieneen vesitilkkaan ja sekoita sitten juomaan. Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä liinalla peitettynä 1–2 vuorokautta.

Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikossa.

Viikonloppuna sitten vielä munkkien paistoon!

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Marjaisa Charlotte russe


 Äitini syntymäpäivien kunniaksi pääsin ensimmäistä kertaa tekemään kauan kokeilulistalla ollutta Charlotte -kakkua. Yllättävän helppoa, yllättävän herkullista, vaikka täyte syntyikin täysin allekirjoittaneen omasta päästä.

Kääretorttu:
3 munaa
1 dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
vadelmahilloa

Täyte:
2,5 dl kuohukermaa
300 g maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
2 dl mustikoita
3 riviä maitosuklaata rouhittuna
6 liivatelehteä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa 5-7 minuuttia. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ohut kerros hilloa ja kääri rullalle. Anna tortun jähmettyä hetki jääkaapissa ja leikkaa sitten noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.


Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ja vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon rahka ja vaniljasokeri ja lisää sokeria oman maun mukaan. Kuumenna tilkka vettä kattilassa ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen. Lisää joukkoon mustikat ja suklaarouhe.

Vuoraa noin 2,5 litran vetoinen kulho kelmulla. Asettele kääretorttuviipaleet kulhon pohjalle ja reunoille ja kaada täyte kulhoon. Tasoita reunat leikkaamalla ylimääräiset tortun palat pois. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään muutama tunti ja kumoa sitten tarjoiluvadille.

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Rahka-murupiirakka


Muutamme ensi viikolla ja kaikki leivontaan tarvittavat tykötarpeen alkaa olla pahvilaatikoissa.. Jauhopeukaloa kuitenkin syyhysi sen verran paljon, että piti mennä vanhempieni luokse leipomaan! Vanhempani saavat pakastimen täyteen piirakkaa, poika saa touhuta mumman kanssa ja itse saan taikinaterapioida itseäni rauhassa. Kaikki voittavat siis!

4 lasillista vehnäjauhoja
2 lasillista sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
250 g voita sulatettuna
1 lasillinen piimää
1 muna

400 g maitorahkaa
1 lasillinen sokeria
2 tl vaniljasokeria
marjoja, esim. mustikoita ja puolukoita

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Lisää toiseen osaan piimä ja muna ja kaada pellille leivinpaperin päälle.

Sekoita kulhossa rahka ja sokerit. Levitä täyte pohjataikinan päälle. Ripottele päälle marjoja ja taikinan jäljelle jäänyt osa. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Pesto-fetatäytteiset sarvet


Sarvia tulee tehtyä usein, maistuu yleensä kaikille ja on kätevä sulattaa pakkasesta yllätysvieraita varten. 
Yleensä teen näitä perinteisellä kinkku-juustotäytteellä, kunnes maistoin ystäväni tekemiä pestotäytteisiä sarvia ja ovat kyllä mukavaa vaihtelua! Nykyään tuleekin usein tehtyä kaksinkertainen taikina, puolet näitä ja puolet perinteisiä. Juuri nappasin muutaman pakkasesta ja kohta kahvitellaan äitini kanssa.. Piristystä arkeen pääsiäispyhien jälkeen!

2 ½ dl maitoa
30 g hiivaa tai 2 tl kuivahiivaa
2 tl sokeria
½ tl suolaa
6 - 7 dl vehnäjauhoja
50 g rasvaa

Täyte:
pestoa, noin ½ prk esim. Pirkka-pestoa
fetajuustoa murustettuna

Voiteluun:
1 muna

Liuota hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhoja vähitellen, lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Kohota.

Vaivaa taikinaa, ja jaa se neljään osaan. Kauli palat pyöreiksi, ja jaa kahdeksaan lohkoon. Levitä jokaisen osan leveään päähän noin teelusikallinen pestoa ja vähän fetaa. Rullaa sarviksi aloittaen leveästä päästä ja voitele munalla. Paista 225 asteessa 10 - 15 minuuttia.

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Paholaisen kakku


Superhelppo, nopea, herkullinen.

5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
½ dl kaakaojauhetta
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
2 munaa
1 ½ dl sulatettua voita
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa maito, munat ja voisula. Yhdistä sekoittamalla kaikki kerralla sekaisin. Paista voidellussa ja jauhotetussa kakkuvuossa 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Brita-kakku


Brita-kakku päihittää mielestäni tavalliset täytekakut mennen tullen, ainakin maussa. Näitä onkin tullut tehtyä miljoonia eri versioita ja osaisin ohjeen jo unissanikin!
Tämä brita-kakku matkasi erään ihastuttavan taaperon ensimmäisille syntymäpäiville. 
Onnea 1-vuotiaalle, toivottavasti kakku maistui, jos ei vielä sankarille niin ainakin juhlavieraille! 

Tämän kakun tein kaksinkertaisena, mutta tästä perusohjeesta tulee puolikkaan uunipellin kokoinen kakku, josta yleensä riittää vajaalle kymmenelle hengelle.

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
1 dl maitoa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päälle:
2 valkuaista
1 ½ dl sokeria

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 dl vaniljarahkaa (Valio maustettu rahka Vanilja)
sokeria maun mukaan
1 tlk ananasmurskaa

Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää vaahtoon keltuaiset koko ajan vatkaten sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä taikina öljytylle leivinpaperille ohueksi levyksi uunipellille.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen, koko ajan vatkaten. Levitä marenkiseos pohjan päälle aaltoilevasti puhtaalla nuolijalla. Paista pohjaa 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka ja sokerit. Halkaise pohja kahtia, levitä toisen puoliskan päälle täytettä sekä ananasmurskaa ja nosta toinen puoli varovasti päälle. Koristele tomusokerilla.

Alku

Pidin aiemmin leivontablogia vuodatuksen puolella, kunnes kyllästyin koko touhuun ja varsinkin tuohon vuodatukseen. Blogi toimi ennenkaikkea omana reseptiarkistonani, ja nyt onkin alkanut harmittaa, kun uusimmat kokeiluni katoaa kuin tuhka tuuleen herkkujen upotessa parempiin suihin, kun ei ohjeita tule kirjoitettua enää ylös. Joten, tässä sitä taas ollaan uuden alun kera!

Luvassa tulee olemaan toinen toistaan näyttävämpien fantasiakakkujen sijaan jauhopeukaloillekin sopivia tavallisia herkkuja, höystettynä uusilla ideoilla ja yksinkertaisilla ohjeilla.

Keittiössä häärii parikymppinen kotiäiti kera lahkeessa roikkuvan poikavauvan, maahan tippuvia herkkupaloja kyttäävän koiran ja hyvää ruokaa laittavan miehen. Vauvan kasvaessa täytyisi äitin ja iskän alkaa panostaa entistä enemmän myös terveelliseen kotiruokaan, joten leivonnaisten lisäksi blogiin eksyy luultavasti jatkossa enenevässä määrin myös ruokareseptejä.