tiistai 29. toukokuuta 2012

Suklaaruudut kahvikuorrutteella


Uusi Leivotaan -lehti on ilmestynyt nyt kolmen numeron verran, ja jokainen numero on saanut jauhopeukaloni malttamattomiksi ja pään pursuamaan uusia ideoita. Tämä herkullinen ohje (vähän muokkailtuna) oli ensimmäinen kokeiluni uusimmasta numerosta, vaan ei varmastikaan viimeinen!

200 g tummaa suklaata
250 g voita
3 munaa
1 ½ dl sokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
Kuorrutus:
5 dl tomusokeria
3 ½ rkl kylmää, vahvaa kahvia
Koristeeksi:
rouhittua suklaata

Sulata suklaa ja voi samassa kattilassa miedolla lämmöllä, vatkaa sillä aikaa sokeri ja munat vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa. Lisää suklaaseos ja kuivat aineet munasokerivaahtoon. Levitä taikina vuokaan (noin 25 x 35 cm) ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Sekoita tomusokeri ja kahvi tahnaksi. Levitä vähän jäähtyneen piirakan päälle, ja rouhi suklaata koristeeksi.  

maanantai 21. toukokuuta 2012

Meetvurstipiirakka


Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl vettä
Täyte:
noin 100 g meetvurstia
puolikas paprika
kirsikkatomaatteja
2 dl ruokakermaa
2 munaa
mustapippuria, paprikajauhetta
ruohosipulia

Sekoita kuivat aineet kulhossa, ja nypi ne sekaisin pehmeän voin kanssa. Lisää joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Painele pohjaan reikiä haarukalla, ja esipaista 200 asteessa noin 10 minuuttia. 
Pilko meetvursti, paprika ja kirsikkatomaatit. Sekoita kulhossa kerma, kananmunat, mausteet ja vähän pieneksi silputtua ruohosipulia. Levitä pohjan päälle täytteet, ja kaada päälle kerma-munaseos. Paista 200 asteessa vielä noin 15-20 minuuttia.

Pehmeä peltileipä


Aamupäivän iloksi tein hetken mielijohteesta pellillisen leipää. Pehmeää, herkullista, terveellistä!

5 dl vettä
3/4 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 pss kuivahiivaa
10 dl jauhoja (laitoin 5 dl vehnäjauhoja, 3 dl spelttijauhoja ja 2 dl kaurahiutaleita)
½ dl rypsiöljyä
Pinnalle:
1 kananmuna
auringonkukan siemeniä

Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi. Lisää 1 dl jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola ja siirappi. Sekoita joukkoon loput jauhot vähitellen, ja viimeisenä öljy. Taikina saa jäädä löysäksi. 
Anna kohota noin vartin verran, jonka jälkeen kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle, ja taputtele tasaiseksi jauhotetuin käsin. Kohota vielä noin puoli tuntia. 
Voitele kohonnut leipä kananmunalla, ja tee pintaan halutessasi kevyet viillot taikinapyörällä. Ripottele päälle auringonkukan siemeniä. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.



lauantai 19. toukokuuta 2012

Tacopiirakka


Sain maaliskuussa synttärilahjaksi täydennystä leivontakirjakokoelmaani, tällä kertaa Ulla Svenskin Suloiset suolaiset -kirjan. Ihania reseptejä ja uusia ideoita! Tässä ensimmäinen kokeilu kirjasta, näytti vieraille maistuvan :)

Pohja:
15 g hiivaa
1 dl vettä
2 ½ - 3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
Pohjan päälle:
100 g kermaviiliä
20 g (1 pss) Cuacamole DipMix -seosta
Täyte:
200 g jauhelihaa
1 sipuli
300 g Mexican Hot Salsa -kastiketta
½ dl jalapenoja pilkottuna
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
kirsikkatomaatteja
1 dl juustoraastetta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, vaivaa joukkoon jauhot ja suola. Anna taikinan kohota täytteen valmistamisen ajan. 
Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli, lisää joukkoon salsakastike. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. 
Kauli taikina piirakkavuokaan (noin 30 x 23 cm). Sekoita Cuacamole -seos ja kermaviili keskenään, ja levitä seos pohjan päälle. Kaada pinnalle jauhelihakastike, ripottele päälle suolaa, pippuria ja pilkotut jalapenot. Lisää lopuksi pinnalle puolikkaat kirsikkatomaatit ja juustoraaste. Paista uunin keskitasolla 250 asteessa noin 7-10 minuuttia, tai kunnes piirakka näyttää kypsältä.

maanantai 14. toukokuuta 2012

Äitienpäiväkakku



Vietimme ensimmäistä äitienpäivääni ihan vain kotosalla oman perheen kesken, joten kakuksikin riitti tällainen pieni kolmen munan täytekakku. Välissä vadelmahilloa, mustikoita, rahkaa ja kermavaahtoa. Koristelussa marsipaania ja kermavaahtoa. Tuo pieni kädenjälki tehtiin kastamalla meidän kahdeksankuisen käsi valkosuklaaseen ja painamalla käden kuva leivinpaperiin. Sitten jähmettymään pakastimeen.

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Helppo maustekakku

5 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
2 munaa
1 ½ dl sulatettua voita
Kuorrutus:
noin 1 rkl maitoa
tomusokeria
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa maito, munat ja voisula. Yhdistä sekoittamalla kaikki kerralla sekaisin. Paista voidellussa ja jauhotetussa kakkuvuossa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.
Lisää maidon joukkoon tomusokeria, kunnes seos on sopivan paksu valutettavaksi kakun päälle. Koristele kakku jäähtyneenä, ripottele lopuksi päälle nonparelleja.

Rieskarullat


Perjantaina vietettiin tyttöjen iltaa ystävien kesken, tietysti herkkuja notkuvan pöydän ääressä. Tarjolla oli muun muassa näitä rieskarullia, jotka kyllä tekevät aina kauppansa!

Sipaise rieskan päälle tuorejuustoa (tällä kertaa ruohosipulituorejuustoa), lado päälle kerros kinkku- tai meetvurstisiivuja ja salaatinlehtiä, rullaa tiukasti ja sulje rulla hammastikuilla. Leikkaa sopiviksi suupaloiksi ja tarjoile!

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Daim-kakku


Vappuvieraille kakkua! 

Pohja:
175 g dominoita tai muita täytekeksejä
n. 70 g voita sulatettuna
Täyte:
2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
1 levy Panda valkosuklaata (130g)
ripaus sokeria
1 iso daim-patukka
4 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
Pinnalle:
1 iso daim-patukka

Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa. Vaahdota kerma. Lisää rahka ja sulatettu valkosuklaa
kermavaahdon joukkoon, lisää ripaus sokeria oman maun mukaan. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja liuota liivatelehdet siihen. Lisää seos ohuena nauhana täytteeseen. 
Lisää lopuksi rouhittu daimsuklaa ja kaada pohjan päälle. Anna hyytyä noin kolme tuntia tai seuraavaan päivään. Koristele daim-rouheella, kun täyte on hyytynyt noin tunnin verran.