keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Nopea omenapiirakka


Kummasti näissä ohjeissa toistuvat sanat nopea ja helppo.. Mutta juuri sellaisia ohjeita ainakin itse kaipaankin tähän arjen keskelle. Tämän piirakan voi pyöräyttää käden käänteessä yllätysvieraiden ilmaannuttua, ainut vaihe mikä vie aikaa on tuo paistoaika, mutta parasta piirakka onkin suoraan uunista, päälle vähän kylmää vaniljakastiketta..

Pohja:

4 munaa

3 ½ dl sokeria

4 dl maitoa

2 dl sulaa voita

8 dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

Päälle:

omenalohkoja, marjoja, raparperia tms.

Muruseos:

100 g voita

2 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria


Sekoita pohjataikinan ainekset sekaisin kulhossa. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle. Asettele päälle omenalohkot. Sekoita vehnäjauhot ja sokeri pehmeään voihin ja ripottele muruseos piirakan päälle. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Terveellisempi mustikkapiirakka


Sen verran usein tulee leivottua, että täytyy huolehtia linjoistaan edes vaihtamalla välillä vehnäjauhot vähän terveellisimpiin jauhoihin, kuten esimerkiksi näihin graham- tai spelttijauhoihin. Eikä piirakan maku niistä ainakaan huonommaksi muutu, päinvastoin!
Pohja:

100 g voita

1 muna

½ dl sokeria

1 ½ dl graham-täysjyvävehnäjauhoja

1 ½ dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

Päälle:

3 dl mustikoita

2 rkl sokeria

Muruseos:

50 g voita

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 ½ dl kaurahiutaleita


Sulata voi. Sekoita voisulan joukkoon muna, sokeri, kardemumma, kaurahiutaleet ja jauhot, joiden joukkoon leivinjauhe on sekoitettu. Painele piirakkavuoan pohjalle jauhoja apuna käyttäen.

Levitä mustikat pohjataikinan päälle, ja ripottele sokeri niiden päälle. Sekoita muruseoksen ainekset keskenään, ja ripottele piirakan päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Raparperipiirakka


Ihan perusraparperipiirakkaa, mutta silti aika hyvää (ainakin vaniljakastikkeen tai jäätelön kera ;))

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
noin 2 dl raparperia pieninä paloina
Täyte:
2 dl kermaviiliä
1 muna
1 tl vaniljasokeria 
½ dl sokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna hyvin vatkaten. Lisä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele päälle raparperinpalat 
Sekoita täytteen ainekset ja kaada piirakan päälle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Key lime pie


Tämä ihanuus on ollut kokeilulistalla varmaan useamman vuoden, mutten ole koskaan muistanut hankkia tuota kondensoitua maitoa saati viitsinyt maistattaa tällaista vähän erilaisempaa kakkua vierailla. Nyt kuitenkin otin härkää sarvista ja tekaisin tämän, ja voi että miten hyvää se olikaan! Alussa ehkä vähän jännän makuista, mutta lopulta vedin yksin aamu-, väli-, ja iltapalaksi kaikki mitä mammatreffeiltämme jäi yli... Ja aika yksinkertainenkin tämä loppujen lopuksi oli. Suosittelen!
 
Pohja:1 dl sulatettua voita
3 ½ dl murskattuja Digestivekeksejä
1 rkl sokeria
Täyte:5 keltuaista
1 dl puristettua limemehua (4–5 limettiä)
1 tölkki (375 g) kondensoitua maitoa
1 rkl raastettua limenkuorta
Koristeluun:1–2 dl kuohukermaa
sokeria.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja sulata voi. Murskaa keksit. Sekoita keksimurut, voi ja sokeri, ja painele lusikalla massa voidellun ja korppujauhotetun irtopohjavuoan pohjalle. Paista pohjaa 10 minuuttia ja anna sen jäähtyä.
Vatkaa sillä aikaa keltuaisia, kunnes niistä tulee kermaisia ja vaaleankeltaisia. Lisää kondensoitu maito ja jatka vatkaamista vielä hetki. Lisää limenmehu ja kuoriraaste. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista piirasta vielä 10 minuuttia.
Anna piiraan jäähtyä ja siirrä se sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua. Koristele lopuksi kermavaahdolla

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Paremmat kauralastut


Pitkästä pitkästä aikaa tein näitä "leipojan urani" ensimmäisiä väsäyksiä, perinteisiä kauralastuja. Entistä maukkaampia (ja nopeammin parempiin suihin katoavia) keksejä saat, kun maustat taikinan parilla ruokalusikallisella siirappia.

125 g voita
½ dl maitoa
2 rkl siirappia
1 1/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl kaurahiutaleita
1 ½ dl vehnäjauhoja

Sulata ja jäähdytä rasva. Lisää maito ja siirappi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Nostele taikina nokareina pellille leivinpaperin päälle, jätä tilaa leviämiselle. Paista 175 asteessa noin 8 - 10 minuuttia.

Vanilja-raparperipiiras


Aina, kun saan käsiini nipun raparperia, on ensimmäisenä väsättävä tämä piirakka, niin suussasulavan herkullista! Ehkä äskettäin pieneen pihaamme mummolan kasvimaalta siirretty raparperi tuottaa ensi kesänä jo sen verran satoa, ettei aina tarvitse olla kärkkymässä sukulaisten ylijäämäraparperien perään.. 

Teen piirakan aina suoraan tälle Kinuskikissan hyväksi havaitulla ohjeella, joten löydät ohjeen suoraan täältä.

Kermainen pekonipasta


Helpot ja nopeat ruuat ovat arkena valttia pikkulapsiperheessä. Kuitenkaan ainakaan meitä ei ainaiset makaroonilaatikot innosta, joten uusia makuja yritetään löytää jatkuvasti. Tässäpä uusin kokeilu, superhelppo, nopea ja herkullinen pekonipasta!

1 pkt pekonia
1 sipuli
noin 400 g täysjyväpastaa
2 dl ruokakermaa
pari ruokalusikallista mustapippurituorejuustoa

Keitä pastat paketin ohjeen mukaan. Pilko pekoni ja sipuli pieneksi silpuksi ja paista pannulla pekonin omassa rasvassa. Lisää kerma, kun pekoni ja sipuli ovat saaneet vähän väriä. Lisää lopuksi tuorejuusto ja mausteita tarpeen mukaan. Sekoita pastan kanssa ja tarjoa heti!

Tonnikalalisuke uusille perunoille


Rasvaisia grilliherkkuja ei ihan joka päivä viitsi syödä lomallakaan, etenkään kuumina päivinä, jolloin mieli tekee lähinnä jotain kevyttä ja raikasta. Tonnikalalisuke on mukavaa vaihtelua, ja erinomainen uusien perunoiden kaveriksi! Olen törmännyt moniin erilaisiin variaatioihin, tässäpä meidän oma. Taitaisi kelvata hyvin voileipäkakun täytteeksikin.

1 tölkki tonnikalaa
pari ruokalusikallista yrttituorejuustoa
pari desiä raejuustoa
½ punasipuli
½ paprika
½ suolakurkku
reilusti ruohosipulia

Pilko kasvikset, sekoita ja nauti!

Tuliset pasteijat


1 kg lehtitaikinalevyjä
1 prk Valion makea & tulinen -rahkaa
noin 150 g kinkkua suikaleena
½ sipuli
½ punainen paprika
mustapippuria
1 kananmuna

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan pellille leivinpaperin päälle. Notkista maustettu rahka kulhossa ja lisää siihen hienoksi suikaloitu kinkku, pieneksi kuutioitu paprika ja hienonnettu sipuli. Lisää tarvittaessa mausteita. Nosta ruokalusikallinen kinkkutäytettä puolitetun lehtitaikinalevyn päälle ja taittele paisteijaksi. Purista kulmat kiinni veteen kostutetuin sormin. 
Voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa, kunnes pasteijat ovat saaneet kauniin värin. 

Jauhelihaisiin versioihin käytin edellispäivän tortillaillallisesta ylijääneen tacomaustetun jauhelihan, ohjetta voi siis varioida mielen mukaan! 
 
Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty vain puolen kilon paketti lehtitaikinaa, mutta täytettä riittää kyllä koko kilolle, ja sitä on silti aivan sopivasti. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. 
 

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Geishamuffinit


150 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl maitoa 
100 g geishasuklaata rouhittuna

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat samalla vatkaten. Lisää kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Lopuksi sekoittele varovasti joukkoon rouhittu suklaa. Jaa muffinivuokiin ja paista 225 asteessa noin 12 - 15 minuuttia.