lauantai 28. heinäkuuta 2012

Yrttileipä punasipulilla

Jälleen Leivotaan -lehden ihania reseptejä! Yrttipenkkini rehottaa ja suorastaan vaatii päästä käyttöön,  ja olenkin leiponut lukuisia leipiä lisäten taikinaan milloin mitäkin yrttejä. Tässä yksi parhaimmista kokeiluista :)

25 g hiivaa
2 dl haaleaa vettä
2 rkl maitoa
2 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa
1 rkl hunajaa (käytin siirappia)
5 dl vehnäjauhoja
1 dl tuoreita hienonnettuja yrttejä: basilikaa, tinjamia, rosmariinia..
Päälle:
3 rkl oliiviöljyä
punasipulia
1 tl sormisuolaa
rosmariinin oksia

Murenna hiiva kulhoon kädenlämpöiseen veteen. Lisää maito, öljy, suola, siirappi ja hienonnetut yrtit. Lisää jauhoja vähitellen, vaivaa voimakkaasti. Anna kohota noin puoli tuntia.
Kauli noin 25x30 cm levyksi, painele muutamia reikiä sormella ja voitele öljyllä. Ripottele päälle silputtua punasipulia, suolaa ja rosmariinin oksia. Anna kohota vielä hetki. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

lauantai 21. heinäkuuta 2012

Kesäinen britakakku

Vastustamatonta. Tällä kertaa välissä mustikoita, kermavaahtoa ja rahkaa, päällä mansikoita. Tarkemman ohjeen löydät täältä.

torstai 19. heinäkuuta 2012

Mansikkahillo


Meillä on mansikoiden kanssa joka vuosi sama ongelma. Ensin kytätään koska niiden hinta laskee kukkarolle sopivaksi, sitten ostetaan iso läjä, kielletään toisiamme syömästä kuormasta marjoja peratessa, jotta saadaan varmasti tarpeeksi mansikoita pakastimeen. Sitten keväällä ja alkukesästä syödään kiireellä pois niitä koko talven pakastimen tukkeena maanneita mansikoita, joissa ei juuri ole jäljellä sitä aitoa makua. 

Tänä kesänä ollaan tehty toisin. Ollaan ostettu valtavat kasat tuoreina syötäviksi, pakastimeen riittäköön muutama pieni rasia. Sen lisäksi, että popsitaan mansikoita sellaisinaan ja koristellaan niillä kakkuja, päätin tehdä myös hilloa muutamasta litrasta. Voittaa muuten takuuvarmasti kaupan mansikkahillot! 

Purkillinen mansikkahilloa:
1 litra mansikoita
2 rkl vettä
1,5 dl hillosokeria
½ tl vaniljasokeria

Laita kattilaan mansikat ja vesi. Kuumenna kunnes alkaa muodostua vesihöyryä ja marjat alkaa pehmentyä. Lisää hillosokeria koko ajan sekoitellen. Anna kiehua kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää vaniljasokeri mausteeksi.

Anna jäähtyä kattilassa, sekoittele välillä. Hillo paksuuntuu jäähtyessään. Purkita jäähtynyt hillo puhtaaseen, tiiviiseen purkkiin. Säilytä viileässä.

sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Raparperi-rahkapiirakka

Äitini kasvimaalla raparperi rehottaa valtoimenaan, ja yhtä sun toista on siitä tullut jo tehtyä. Kaipasin vähän vaihtelua ja törmäsin tällaiseen vähän erilaiseen piirakkaohjeeseen, herkullista!

Pohja:
150 g margariinia 
0,75 dl sokeria 
1 muna 
3 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
Täyte:
2- 3 keskikokoista raparperin vartta
2-3 rkl hillosokeria 
1 prk rahkaa 
1 muna
1 tl vaniljasokeria
sokeria
    Aloita keittämällä raparperista hilloke. Kuori ja pilko raparperit paloiksi. Laita kattilan pohjalle tilkka vettä. Lisää raparperit ja sokeri. Keitä, kunnes raparperi on pehmeää. Laita hilloke jäähtymään.
    Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna samalla vatkaten. Sekoita vehnäjauho-leivinjauheseos taikinaan.
    Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Jätä pieni pala taikinaa talteen. 
    Sekoita kananmuna, rahka ja vaniljasokeri, lisää sokeria maun mukaan. Levitä seos pohjataikinan päälle. Lusikoi päälle raparperihilloke. Ripottele lopuksi päälle vielä jäljelle jäänyt taikina. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.