perjantai 30. marraskuuta 2012

Parhaat piparkakut

Tällä ohjeella kotonamme on tehty pipareita niin kauan kuin muistan. Pipareista tulee melko pehmeitä, verrattuna vaikkapa kaupan pipareihin. Ihanaa Joulun odotusta kaikille!

500 g voita
1 ½ dl siirappia
3 ½ dl sokeria
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl suolaa
vajaa 1 rkl pomeranssinkuorta
3 munaa
14 dl vehnäjauhoja
1 rkl soodaa

Kiehauta kattilassa voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Nosta levyltä ja vatkaa jäähtyneeksi. Vatkaa munat toisessa kulhossa ja lisää seokseen. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Sekoita hyvin, ja anna taikinan jähmettyä jääkaapissa yön yli.
Paista piparit 250 asteessa kauniin ruskeiksi.
 

tiistai 20. marraskuuta 2012

Joulumieltä

En suuremmin edes välitä joulutortuista, mutta kyllä ne vuoden ensimmäiset silti aina ihan hyviltä maistuu.. Tällä kertaa tein ihan tavallisen mallisia, mutta luumuhillon sijaan käytin omenamarmeladia. Tortut nautittiin tietysti glögin kera ja kynttilänvalossa!

 


Tästä se Joulun odotus virallisesti alkaa! (epävirallisesti se kai alkoi tässä taloudessa jo ainakin kuukausi sitten...;))

maanantai 19. marraskuuta 2012

Rommirusina-kääretorttu

Kokeilua Valion Rommirusina -rahkalla, joka taitaa olla kyllä vain kausimaku, harmi vaan!


Pohja:
3 munaa
1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta 

Täyte:
1 dl kermaa vaahdotettuna
2 dl Valio maustettua Rommirusina-rahkaa

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225 asteessa 5-7 minuuttia. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rommirusinarahkan kanssa. Levitä täyte pohjan päälle ja kääri torttu rullalle. Ripottele päälle tomusokeria.

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Löytö

Ikivanhojen lankarullien uusiokäyttöä, jätelavoilta tekee joskus löytöjä! <3




sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Pyhäinpäivänä

Pyhäinpäivää vietettiin meillä rauhassa kotona nautiskellen hyvästä seurasta ja ruuasta, sekä tietysti myös hautausmaalla käyden. Menimme tarkoitukselle viemään kynttilää haudalle vasta illalla, se kynttilämeri on pimeällä niin kaunis ja rauhoittava näky.


Pyhäinpäivän aterialla nautimme uunissa hautunutta lempeän pippurista kanapataa, josta en ehtinyt edes kuvia nappaamaan, kun se jo katosi parempiin suihin. Tässä kuitenkin ohje, joka jalostui omassa päässäni kokkailun edetessä.

Kanapata uunissa

4 kanan rintafileetä
2 dl ruokakermaa
siirappia
balsamiviinietikkaa
suolaa
pippuria
lanttua
perunaa
porkkanaa
yrttimausteita

Pilko kevyesti voideltuun uunivuokaan perunaa, porkkanaa ja lanttua. Ripottele päälle pippuria ja yrttimausteita. Voitele rintafileet öljyllä, ripottele päälle suolaa ja pippuria. Ruskista fileet kevyesti pannulla (vain ruskistus, ei tarvitse tulla kypsiksi) ja kaada pannulle ruokakerma. Lisää loraus siirappia ja balsamiviinietikkaa, sekoittele.

Nostele juuresten päälle kanafileet, kaada kerma tasaisesti vuokaan. Hauduta uunissa 175 asteessa noin tunnin ajan. (Ensimmäisen vartin voi uuni olla 200-asteinen.)

Jälkkäriksi nautittiin puolukkarahkaa, jossa oli puolukoita, rahkaa, vähän valkuaisvaahtoa ja rouhittua valkosuklaata. Päälle keksimuruja ja nauttimaan!


Olohuonekin sai tänään virallisesti talviasun yllensä, kun keveät verhot vaihtuivat näihin paksumpiin ja jotenkin rauhoittavan harmaisiin pellavaverhoihin. Vähän arvelutti tuleeko olohuoneesta nyt liian synkkä, mutta ei onneksi ollenkaan!



perjantai 2. marraskuuta 2012

Mokkapalakääretorrtu

Mokkapaloihin (tai ainakin niiden tekemiseen) on täällä koettu totaalikyllästyminen jo kauan sitten, joten tämä pirkkalehdestä talteen repäisty ohje oli mukavaa vaihtelua - aivan kuin mokkapaloja, mutta uudessa muodossa!


Sovelsin ohjetta vähän, tai aika paljon, joten tässä oma versioni! (Kokeilin nimittäin ensin kantapään kautta, pitkästä aikaa jostakin leivonnaisesta tuli täysin pannukakku.. Mutta seuraavalla kerralla pienien muutosten jälkeen sain aikaan aika herkullisen kääretortun!)

Pohja:
3 munaa
1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte ja kuorrutus:
3 rkl kuumaa vahvaa kahvia
25 g sulatettua voita
2 rkl kaakaojauhetta
2 ½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g tuorejuustoa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi varovasti sekoitellen. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa 5-7 minuuttia.

Kumoa torttulevy sokeroidulle leivinpaperille. Anna jäähtyä ja irrota leivinpaperi. 

Sekoita kahvista, voisulasta, siivilöidystä kaakaojauheesta ja tomu- ja vaniljasokerista kuorrutus. 
Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon noin 1 dl kuorrutusta. Levitä täyte torttulevylle ja kääri rullalle. Levitä kääretortun päälle loppu kuorrute ja nonparelleja. 

Marjapiirakka ruiskuorella

Vielä yksi rukiinen herkku, sitten pidetään hetki taukoa näistä ;) Tätä se laihdutuskuuri teettää; yhtä paljon leipomista kuin aiemmin, mutta paljon ruista, vähän suklaata!


2 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
2 dl fariinisokeria
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Täyte:
2 dl kermaviiliä
1 dl maitorahkaa
1 muna
1 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
marjoja

Sekoita jauhot ja fariinisokeri kulhossa, paloittele joukkoon pehmeä voi. Nypi sekaisin ja lisää joukkoon vesi. Anna jähmettyä jääkaapissa tunnin verran.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toisesta puoliskosta ohut, pyöreä levy. Leikkaa siitä piirakkavuoan kokoinen ympyrä. Paina muotilla tai piirrä vapaasti ympyrän keskelle sydän.
Kerää rippeet toiseen puoliskoon ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita täytteen ainekset kulhossa. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele pinnalle marjat. Nosta päällimmäiseksi ympyrä, johon on tehty sydämenmuotoinen reikä. Painele reunoja tiiviisti yhteen. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.