lauantai 24. elokuuta 2013

Omena-pähkinäkakku kinuskikastikkeella

Pikkuhiljaa vaihtuu leivonnassa marjat mummolan omenapuun ihanan makeisiin omppuihin.. Tämän herkullisen ohjeen nappasin täältä. 


(18-20cm irtopohjavuoka)
Pohja:
100g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja (käytin täysjyvävehnäjauhoja)
½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
Päälle reilusti omenakuutioita ja pähkinäsekoitusta.

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen, koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Levitä päälle omenat ja pähkinät.
Paista 175 asteessa 45 minuuttia. (Meillä piirakka oli uunissa 40 minuuttia, ja vähempikin olisi ehkä riittänyt)

Kinuski:
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 rkl siirappia

Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja keitä sitten miedolla lämmöllä n. 15 min välillä sekoitellen. Kaada kinuski kakun päälle ennen tarjoilua. (kannattaa kaataa kinuski kakun päälle jo ajoissa, oli nimittäin vielä paaaljon parempaa seuraavana päivänä, kun kinuski oli kunnolla imeytynyt kakkuun ;))

torstai 22. elokuuta 2013

Terveellisempi snickers

Meidän keittiössä syksyn tulo näkyy aina leipurin vaihtaessa reseptit terveelliseempiin.. Johan tässä on kesäherkkuja tullut syötyäkin! Tämän todellisen terveysherkun alkuperäinen resepti löytyi täältä. Voisin syödä näitä koko satsin kerralla! Alla ohje, jota hiukan muokkasin omaan käyttöön paremmin sopivaksi.


2 dl TalkMuru-muroja
2 rkl kaurahiutaleita
hyppysellinen suolaa

2 rkl kaakaonibsejä 


2 rkl hunajaa
3 rkl 100% maapähkinävoita (ei siis sitä sokeripommia, vaan aitoa tavaraa)


Yhdistä murot, kaurahiutaleet, kaakaonibsit ja suola kulhossa ja sekoita. Mittaa maapähkinävoi ja hunaja mikronkestävään kulhoon ja kuumenna parikymmentä sekuntia. Sekoita, ja kuumenna tarvittaessa vielä lisää. Seoksen kuuluisi olla suht. valuvaa, mutta hunaja ei saisi alkaa kiehumaan. Toimi ripeästi, ettei seos ehdi jäähtyä ja jähmettyä. Kaada seos kuivien aineiden päälle ja sekoittele tasaiseksi. 
Taputtele levyksi leivinpaperin päälle, käännä osa leivinpaperista kanneksi ja laita levy pakastimeen jähmettymään noin puoleksi tunniksi. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.



tiistai 6. elokuuta 2013

Porkkanakakku


Ohje täältä.

2 munaa 
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g voita sulatettuna
3 dl porkkanaraastetta
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
Kuorrutus:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g voita
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon hieno porkkanaraaste, voisula ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Rasvaa ja jauhota tasapohjainen n. litran vetoinen kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Kypsennä 200 asteesssa n. 20-30 min. Jäähdytä. Kumoa kakku vuoasta. Vatkaa kuorrutusaineet kuohkeaksi ja levitä kakun pinnalle


Mustaherukkapiirakka

Meidän pikkuruinen herukkapensas teki juuri sen verran marjoja, että saatiin aikaiseksi yksi hyvä piirakka ja vielä pari kourallista naposteltaviksikin.


100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
1½ dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2-3 dl mustaherukoita
Täyte:
200 g kermaviiliä
1 muna
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna samalla vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita varovasti. Painele jauhotetuin käsin voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat pohjan päälle.
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada marjojen päälle. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.