Tämä taitaa olla jo jonkin sortin "blogileipä",on hypännyt esiin nimittäin jokaikisestä leivonta/ruokablogista, joita olen viimeaikoina selaillut. Mutta ei ihmekään, jos tavallisessa uunissa voi kerran saada näin mahtavaa rapeakuorista maalaisleipää näin vähällä vaivalla niin kyllä sitä saakin hehkuttaa!
Tein tapojeni vastaisesti ensimmäisen leivän ihan vain vehnäjauhoista, seuraavalla kerralla sitten vähintään puolet täysjyvävehnäjauhoja tai miksei ruisjauhojakin. Tässä siis ihan perusohje (leivän ohje on ilmeisesti julkaistu alunperin New York Timesissa, josta se on sitten levinnyt ympäri maailmaa), jota voi sitten muokata mieleisekseen!
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa (laitoin vain 1tl)
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi
joukkoon ja sekoita puuhaarukalla. Peitä taikina tiukasti
tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12 - 18
tuntia.
Pyörittele kohonnutta taikinaa muutaman kerran palloksi jauhotetulla pöydällä, ja kääri tuorekelmuun löyhästi. Anna levätä kelmussa noin 30minuuttia. Laita sillä välin kannellinen pata uuniin, lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita taikina sitten kuumaan pataan, ja paista ensin 30min kansi päällä, ja sitten vielä 15 minuuttia ilman kantta. Nauti uunituoreena!
Tämä ohje lähti heti tällä vkolla kokeiluun :)!
VastaaPoista