sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Helppo ruisvuokaleipä

Meillä syödään kaupan leipää aika harvoin, itse tehty kun on niin paljon parempaa, edullisempaa ja aika vaivatontakin itseasiassa. Nyt lomalla varsinkin on ihana aloittaa päivät uunituoreella leivällä!


5 dl vettä
1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoja
5 dl ruisjauhoja
4 dl kaurahiutaleita
2 rkl pellavansiemenrouhetta
3/4 dl öljyä
½ dl siirappia

Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita kädenlämpöiseen (n.42asteiseen) veteen.
Lisää suola ja siirappi. Lisää jauhoja taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna kohota noin tunnin ajan. Paista 200 asteessa noin tunti.

5 kommenttia:

  1. Tätähän pitää kokeilla. Miten, onnistuuko "hiljaa" eli puuhaarukalla tms. tehä...? Jos yllättäis ukon aamupalalle, ei viitsisi isoäänisellä koneella herättää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti onnistuu! Meillä leivotaan leivät aamuksi usein iltaisin kun perheen pienin jo nukkuu, siispä "hiljaiset reseptit" on valttia ;)

      Poista
  2. Tuleeko tästä kaksi leipää? Iso taikina yhteen vuokaan mielestäni.
    Mukavaa lomanjatkoa teille :) t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole kovin iso tämä vuoka, reilun litran vetää, mutta tämä taikina mahtuu siihen, tosin ihan just ja just :)
      Voi toki tehdä kaksi vähän pienempääkin!
      Kiitos, ja samoin sinne!

      Poista
  3. Taikina nousi yli laitojen. Olisi pitänyt nostattaa kulhossa. Ja tunnin paistoaika ei riittänyt ollenkaan. Kuori oli kaunis, mutta sisältä vielä tahmainen. Meni takaisin uuniin. Olen selkeästi kokkaaja, en leipuri, mutta jatketaan harjoituksia. :-D

    VastaaPoista